CIA med spåmaskin på nett

Share Button

Hvert eneste sekund legges det ut ufattelig mye informasjon på nett. Det er derfor relativt lett å finne informasjon om ting som alt har skjedd. Nå vil den amerikanske ettertetningstjenesten CIA finne informasjon om ting som ennå ikke har skjedd. CIA har derfor via sitt investeringsselskap kjøpt seg inn i det svenske-amerikanske tekonlogiselskapet Recorded Future.

Teksten fortsetter under videoen

Analyseverktøyet de tilbyr, som minner svært mye om Web Bot Project, tråler hundretusenvis av nettsider, databaser, blogger, twitter-feeds og andre sosiale medier på jakt etter sammenheng i tekster for å kunne fastslå når hendelsen det skrives om, vil kunne inntreffe. Dette er på ingen måte en ny metode. Åpen kildeetterretning (OSINT), hvor man sammenstiller informasjon fra tusenvis av åpne kilder for å danne seg et bilde av situasjonen har vært brukt lenge. Det er selve analyseverktøyet som visstnok skal være bedre og mer nøyaktig enn hva man har hatt tidligere.

Et tegn på at selskapet faktisk har et godt analyseverktøy er at både CIA og søkemotorgiganten Google har investert i selskapet.

Analyseverktøyet er imidlertid ikke bare forbeholdt CIA og Google. Selskapet selger også tjenesten på det åpne markedet.

Dersom en blogger skriver at en bedrift kommer med et nytt produkt ett år fram i tid, er ikke dette alene spesielt troverdig. Men hvis søkemotoren sporer opp andre journaler og databaser som presenterer liknende informasjon, vil man kunne vurdere hvor stor sannsynlighet det er for at dette vil skje på akkurat det tidspunktet.

Selskapet hevder også at deres statistikk blant annet har klart å forutse hvordan børskurser for ulike selskaper skal utvikle seg på bakgrunn av analyser av store mengder data.

Hvor mye penger CIA har lagt inn i selskapet er uvisst, men med tanke på CIA sitt budsjett som ble lagt fram i forrige måned, er det ingen tvil om at de har nok penger til rådighet.